Staat u wel eens stil bij de lucht die u op kantoor, op school of op de sportschool inademt? De komst van Corona heeft het debat rondom ventileren, ventilatiesystemen en schone lucht flink aangewakkerd. Maar ventileren alleen is niet genoeg voor een gezonde en virusvrije werkomgeving en brengt zelfs de nodige gevaren met zich mee. Wat dan wel?

Gelukkig hebben de vele onderzoeken van de afgelopen maanden ertoe geleid dat er steeds meer duidelijk is geworden over de verspreiding van het Coronavirus. Ondanks de initiële terughoudendheid van het RIVM en de WHO mogen we inmiddels wel stellen dat de grote rol van aerosolen (kleine luchtdruppeltjes) bij de verspreiding van het virus voldoende is bewezen. Het belang van schone en veilige lucht in binnenruimtes is door deze kennis alleen maar belangrijker geworden.

 

Bij driekwart van de Covid-19 patiënten zitten er een miljoen virusdeeltjes of minder in een milliliter vocht. De hoeveelheid uitgescheiden druppels verschilt ook sterk. In het algemeen kun je stellen dat er bij de gemiddelde uitscheider niet genoeg virus in de aerosolen zit om via die route een infectie bij anderen te veroorzaken. Een op de twintig patiënten echter heeft een hoge virusconcentratie van honderd miljoen of meer virusdeeltjes per millimeter vocht. Als dat nou net iemand is die met consumptie spreekt of veel aerosolen vormt bij het hoesten of niezen, dan is de kans dat diegene een ander besmet aanzienlijk. Hoe het komt dat sommige mensen superspreaders zijn is onbekend. Wel weten we dat de meeste mensen aan het begin van de infectie- een dag voordat ze symptomen krijgen en de dag dat die zich voor het eerst voordoen- een hogere virusload in de keel en neus hebben dan in de dagen daarna.


Is ventileren de oplossing?
 

Allereerst kunnen we stellen dat goed ventileren nooit kwaad kan, even lekker de ramen tegen elkaar openzetten kan in sommige situaties ‘verfrissend ‘werken. De verse luchtstroom zou de concentratie aerosolen verminderen en zorgen voor een constante aanvoer van schonen lucht. In veel gevallen, op koude of juist warme dagen, wordt de binnentemperatuur hierdoor echter dusdanig beïnvloed dat dit als zeer onprettig zal worden ervaren. Daarnaast kunnen er ook van buiten schadelijke deeltjes mee naar binnen komen, wat als uw kantoor bijvoorbeeld langs een drukke snelweg ligt.

Uiteraard zou optimaal ventileren een goede zaak zijn want verdunnen is prima; “the solution to pollution is dilution “. Maar is optimaal ventileren wel mogelijk? Juist bij het verplaatsen van de lucht schuilt een risico. Wanneer er aerosolen met virussen in de lucht zitten wordt deze vervuilde luchtstroom door de ruimte heen verplaatst richting de open deur of raam, mensen die in de baan van deze vieze lucht zitten hebben daardoor nog steeds kans op besmetting. Hetzelfde geldt eigenlijk ook voor filterluchtreinigers die de lucht naar een filter leiden.

Als je uitademt en praat is de lucht die uit je mond ontsnapt een klein beetje warmer. Als daar druppeltjes inzitten vallen ze eerst naar beneden, verdampen een beetje, worden minder zwaar en zouden daardoor weer op kunnen dwarrelen. Moet je dan de lucht boven of beneden afzuigen?

  

 

 

 

Al met al wordt het steeds duidelijker dat ventileren niet zomaar de oplossing is voor een veilig binnenklimaat. Hoewel ventilatie belangrijk is voor gezonde CO2-concentraties en een goede luchtvochtigheid, zitten er ook nadelen aan de vaak ongecontroleerde luchtverplaatsing en biedt het ook geen oplossing aan reeds besmette oppervlakte. Het gebruik van luchtzuiveringsapparatuur zal dus zeker een grote bijdrage kunnen leveren aan het verbeteren van de algemene luchtkwaliteit

 

Naast besmetting door de lucht is direct contact met een besmet oppervlak of voorwerp een van de meest voorkomende besmettingswijze. Virussen reizen snel zoals aangetoond in een Amerikaanse studie. Onderzoekers plaatsten een monster van een onschadelijk virus op een enkele deurknop of een tafelblad in een kantoorgebouw. Het eerste gebied dat besmet was, was de koffieruimte en binnen 2 tot 4 uur kon het virus worden gedetecteerd bij 40% tot 60% van de werknemers, bezoekers en vaak aangeraakte objecten. Verschillende hygiënische maatregelen, zoals handhygiëne, kunnen hierbij helpen maar ventilatie zal bij deze belangrijke vorm van besmetting geen enkele rol kunnen spelen. Er zijn echter ook enkele vormen van luchtbehandeling die ook deze vorm van verspreiding kunnen aanpakken, ionisatie is er daar een van. De miljarden ionen die de lucht in worden geschoten neutraliseren niet alleen de aanwezige vervuiling in de binnen lucht maar hechten zich ook aan voorwerpen en oppervlaktes om deze van eventuele schadelijke stoffen te ontdoen, en dit allemaal zonder onnodige onveilige luchtstromen te creëren.

Momenteel zijn we met z’n alle erg gefocust op het coronavirus maar een schoon en veilig binnenklimaat brengt natuurlijk veel meer voordelen met zich mee. Van een gezondere werkomgeving tot het voorkomen van andere infecties. Denk dus niet alleen aan de korte termijn maar zie het als een investering voor de langere termijn.

 

Hoe voornaam goed ventileren wellicht ook mag zijn, echt veilig kan het alleen in ruimtes als er geen mensen aanwezig zijn. Daarnaast is het bij heel koud of heel warm weer lastig realiseerbaar en ook nog eens niet duurzaam en slecht voor onze energierekening.

Voor welke vorm van luchtzuivering u ook wil kiezen, praat in ieder geval met een expert en laat u goed adviseren.