Oorsprong van Ionisatie

De Russische wetenschapper Alexander Chizhevsky maakte in 1918 de eerste ionisator. In een thuislaboratorium deed hij onderzoek naar de invloed van geïoniseerde lucht op dieren, waarbij de fysiologische werking van negatieve en positieve ionen in de lucht op levende organisme werd vastgesteld. Decennia later raakte de Brit Cecil Alfred Laws geïnteresseerd in dit fenomeen en richtte het bedrijf Medion op om de voordelen van ionisatie voor de menselijke gezondheid, prestaties en concentratie te onderzoeken. Hij financierde al het onderzoek zelf en ontwikkelde ’s werelds eerste effectieve ionisator voor thuis.

Samen met zijn zonen werkte hij mee aan een beroemd epidemiologische universitaire studie in het St James’s University Hospital in Leeds, waar werd gezegd dat: ‘Herhaalde luchtinfecties van de multiresistente bacterie acinetobacter op een intensive care afdeling zijn geëlimineerd door de installatie van negatieve ionisatoren. Aangrenzende niet geïoniseerde afdelingen bleven infecties ervaren. De resultaten waren fantastisch, zo erg zelfs dat het ziekenhuis de universiteit vroeg de ionisatoren te laten staan. Later zijn deze experimenten nog meermaals herhaald en de resultaten hiervan waren allemaal al even bemoedigend.

    

Alexander Chizhevsky & De Airtone ionisator van Medion

            

Hoe werkt een ionisator?

Een ionisator brengt een elektrische lading aan aan atomen en moleculen die zich in de lucht bevinden. Wanneer een atoom of molecuul geladen is noemen we het een ion, vandaar de naam ‘ionisatie’. Het aanbrengen van deze elektrische lading gebeurt door middel van een elektrisch geladen naald die elektronen vrijlaat in de lucht, deze naald zorgt ervoor dat atomen en moleculen in geladen ionen veranderen. De naald staat onder hoge spanning maar heeft een laag vermogen waardoor het niet gevaarlijk is. De geladen deeltjes hebben de eigenschap zich als een soort magneetjes aan allerlei schadelijke stoffen in de lucht te hechten (pollen, bacteriën, virussen allergenen etc.) en deze onschadelijk te maken. Schadelijke deeltjes in de lucht zijn doorgaans positief geladen wat de aantrekkingskracht met de negatief geladen ionen mogelijk maakt en ervoor zorgt dat deze geneutraliseerd worden. De eiwitmantels van veel door de lucht overdraagbare ziekte kiemen, zoal o.a. Covid-19, zijn gevoelig voor ionisatie en zijn daardoor inactief te maken. De mantel van het virus wordt aangetast en het virus implodeert.

Bij ionisatie worden niet alleen onwenselijke luchtjes verwijderd en de lucht gezuiverd van microben, maar worden ook virussen, schimmels en bacteriën op de oppervlakten (wanden, deurkrukken, werkbladen etc.) in de ruimtes uitgeschakeld.

Bij andere bestaande systemen moet het probleem eerst naar de oplossing worden gebracht en wordt alleen die lucht die door het apparaat wordt gevoerd gezuiverd. Het gevolg is dat, bij andere bestaande systemen, in de meeste gevallen de oorzaak van het probleem blijft bestaan omdat de probleemhaarden niet door de technologie bereikt kunnen worden. Daarnaast bestaat het gevaar dat een grote concentratie van vuil op de plaats waar zuivering plaatsvindt een mogelijke nieuwe bron van problemen kan gaan vormen.

Bioxigen QActive condensator

 

Schone lucht

Waar denk jij aan als je denkt aan schone en frisse lucht? Vast aan de bergen, het strand of het bos. Dat zijn precies de plekken waar op natuurlijke wijze veel ionen in de lucht voorkomen. Ionen ontstaan in de natuur als luchtmoleculen breken als gevolg door bewegende lucht, zonlicht, straling of water. We merken niets van deze elektrisch geladen deeltjes, maar ze zorgen er wel voor dat de lucht schoon is. Op de plekken waar de luchtkwaliteit erg laag is zijn er juist weinig ionen in de lucht te vinden. Denk hierbij aan grote steden of snelwegen, daarnaast is de hoeveelheid aan ionen in de lucht in gesloten ruimtes ook erg laag.
  

 

Natuurlijke invloeden ionenconcentratie per cm3

 
     

 - ionen

 + ionen

Totaal

Heldere berglucht

 

2000

2500

4500

Gewone lucht

 

1500

1800

3300

Vlak voor een storm

750

2500

3250

Na een storm

 

2500

750

3250

Typische kantoorlucht

150

200

350

Een gesloten voertuig

50

150

200

 

De statistieken van de luchtionen in de tabel hierboven laten duidelijk zien dat we ons in een natuurlijke omgeving beter voelen dan in een drukke/ overvolle omgeving waarin het lichaam constant wordt blootgesteld aan de negatieve uitwerking van de milieubelasting.

Door vocht bij een waterval of aan zee, Uv-straling van de zon of door bliksemflitsen, de lucht in onze natuurlijke omgeving wordt constant geïoniseerd door de natuur. Natuurlijke ionisatie zorgt ervoor dat we niet omkomen in stofdelen die in de lucht zweven. Dit is met name duidelijk merkbaar bij onweer en de daarmee gepaard gaande bliksemschichten waarbij grote hoeveelheden negatieve ionen gevormd worden. Deze ionen binden zich als gevolg van hun elektrische lading aan stofdelen in de lucht met als gevolg dat bij een flinke onweersstorm de lucht letterlijk geklaard wordt.