Oorsprong van Ionisatie

 

De Russische wetenschapper Alexander Chizhevsky maakte in 1918 de eerste ionisator. In een thuislaboratorium deed hij onderzoek naar de invloed van geïoniseerde lucht op dieren, waarbij de fysiologische werking van negatieve en positieve ionen in de lucht op levende organisme werd vastgesteld. Decennia later raakte de Brit Cecil Alfred Laws geïnteresseerd in dit fenomeen en richtte het bedrijf Medion op om de voordelen van ionisatie voor de menselijke gezondheid, prestaties en concentratie te onderzoeken. Hij financierde al het onderzoek zelf en ontwikkelde ’s werelds eerste effectieve ionisator voor thuis.

Samen met zijn zonen werkte hij mee aan een beroemd epidemiologische universitaire studie in het St James’s University Hospital in Leeds, waar werd gezegd dat: ‘Herhaalde luchtinfecties van de multiresistente bacterie acinetobacter op een intensive care afdeling zijn geëlimineerd door de installatie van negatieve ionisatoren. Aangrenzende niet geïoniseerde afdelingen bleven infecties ervaren. De resultaten waren fantastisch, zo erg zelfs dat het ziekenhuis de universiteit vroeg de ionisatoren te laten staan. Later zijn deze experimenten nog meermaals herhaald en de resultaten hiervan waren allemaal al even bemoedigend.

Alexander Chizhevsky

De Airtone ionisator van Medion

 

 

 

            

 Hoe werkt een ionisator?

Een ionisator brengt een elektrische lading aan aan atomen en moleculen die zich in de lucht bevinden. Wanneer een atoom of molecuul geladen is noemen we het een ion, vandaar de naam ‘ionisatie’. Het aanbrengen van deze elektrische lading gebeurt door middel van een elektrisch geladen naald die elektronen vrijlaat in de lucht, deze naald zorgt ervoor dat atomen en moleculen in geladen ionen veranderen. De naald staat onder hoge spanning maar heeft een laag vermogen waardoor het niet gevaarlijk is. De geladen deeltjes hebben de eigenschap zich als een soort magneetjes aan allerlei schadelijke stoffen in de lucht te hechten (pollen, bacteriën, virussen allergenen etc.) en deze onschadelijk te maken. Schadelijke deeltjes in de lucht zijn doorgaans positief geladen wat de aantrekkingskracht met de negatief geladen ionen mogelijk maakt en ervoor zorgt dat deze geneutraliseerd worden. De eiwitmantels van veel door de lucht overdraagbare ziekte kiemen, zoal o.a. Covid-19, zijn gevoelig voor ionisatie en zijn daardoor inactief te maken. De mantel van het virus wordt aangetast en het virus implodeert.

 

Bij ionisatie worden niet alleen onwenselijke luchtjes verwijderd en de lucht gezuiverd van microben, maar worden ook virussen, schimmels en bacteriën op de oppervlakten (wanden, deurkrukken, werkbladen etc.) in de ruimtes uitgeschakeld.

Bij andere bestaande systemen moet het probleem eerst naar de oplossing worden gebracht en wordt alleen die lucht die door het apparaat wordt gevoerd gezuiverd. Het gevolg is dat, bij andere bestaande systemen, in de meeste gevallen de oorzaak van het probleem blijft bestaan omdat de probleemhaarden niet door de technologie bereikt kunnen worden. Daarnaast bestaat het gevaar dat een grote concentratie van vuil op de plaats waar zuivering plaatsvindt een mogelijke nieuwe bron van problemen kan gaan vormen.

Bioxigen QActive condensator

 

 

Schone lucht

Waar denk jij aan als je denkt aan schone en frisse lucht? Vast aan de bergen, het strand of het bos. Dat zijn precies de plekken waar op natuurlijke wijze veel ionen in de lucht voorkomen. Ionen ontstaan in de natuur als luchtmoleculen breken als gevolg door bewegende lucht, zonlicht, straling of water. We merken niets van deze elektrisch geladen deeltjes, maar ze zorgen er wel voor dat de lucht schoon is. Op de plekken waar de luchtkwaliteit erg laag is zijn er juist weinig ionen in de lucht te vinden. Denk hierbij aan grote steden of snelwegen, daarnaast is de hoeveelheid aan ionen in de lucht in gesloten ruimtes ook erg laag.

 

 

 

Natuurlijke invloeden ionenconcentratie per cm3

 
     

 - ionen

 + ionen

Totaal

Heldere berglucht

 

2000

2500

4500

Gewone lucht

 

1500

1800

3300

Vlak voor een storm

750

2500

3250

Na een storm

 

2500

750

3250

Typische kantoorlucht

150

200

350

Een gesloten voertuig

50

150

200

 

 

De statistieken van de luchtionen in de tabel hierboven laten duidelijk zien dat we ons in een natuurlijke omgeving beter voelen dan in een drukke/ overvolle omgeving waarin het lichaam constant wordt blootgesteld aan de negatieve uitwerking van de milieubelasting.

 

Door vocht bij een waterval of aan zee, Uv-straling van de zon of door bliksemflitsen, de lucht in onze natuurlijke omgeving wordt constant geïoniseerd door de natuur. Natuurlijke ionisatie zorgt ervoor dat we niet omkomen in stofdelen die in de lucht zweven. Dit is met name duidelijk merkbaar bij onweer en de daarmee gepaard gaande bliksemschichten waarbij grote hoeveelheden negatieve ionen gevormd worden. Deze ionen binden zich als gevolg van hun elektrische lading aan stofdelen in de lucht met als gevolg dat bij een flinke onweersstorm de lucht letterlijk geklaard wordt.

 

 

Lock down, social distancing, mondkapjes : gezondheid en het gevoel van veiligheid zijn een prioriteit geworden. Ondanks de komst van een vaccin zal er de komende tijd, mede ingegeven door mutaties van het virus, in toenemende mate behoefte bestaan naar hygiënische maatregelen om de verspreiding van ziektes te voorkomen. Zeker bij contactberoepen een essentiële voorwaarde voor een verantwoorde omgang met patiënten en cliënten.

Handen stuk wassen, ellenboog hoesten en afstand houden horen reeds bij onze dagelijkse routine.
De zorg voor een schoon veilig binnenklimaat, vrij van o.a. virussen en bacteriën, zal ook steeds voornamer gaan worden. Regelmatig ventileren kan natuurlijk nooit kwaad maar is op langere termijn niet de oplossing.

Ventileren, Hepa-filters of Ionisatie ? Ondanks dat er nog geen verplichtstelling is voor de aanwezigheid van gecertificeerde luchtzuivering heeft het RIVM in een rapport uit 2010 al de effectiviteit van Ionisatie bevestigd. Het Karolinska instituut uit Zweden, verantwoordelijk voor de benoeming van de Nobelprijs voor geneeskunde, heeft in 2015 zelfs de werking van Ionisatie tegen het bestrijden van virussen en bacteriën wetenschappelijk bewezen.

Het ontbreken van duidelijke richtlijnen in de regelgeving met betrekking tot luchtzuivering kan de noodzaak hiertoe bagatelliseren waardoor veel bedrijven wachten adequaat in te grijpen. Tegen een geringe investering kan echter al over worden gegaan tot de aanschaf van zeer effectieve ionisatie apparatuur, voorkomen blijft toch beter dan genezen. 

Waar we in het voorjaar nog massaal klapte voor de zorg is er nu Wappie, hoewel behoorlijk gechargeerd laat dit ons wel degelijk beseffen hoe belangrijk het is om voor onze gezondheid en die van andere zorg te dragen. Wilt u weten hoe onze  specialisatie, hoogwaardige ionisatie apparatuur tegen betaalbare prijzen zonder installatie kosten, een oplossing kan zijn dan maak ik graag een afspraak met u.

 Wie zijn wij.

FATHolland is een onderneming die zich heeft toegelegd in het verlenen van oplossingen voor het verkrijgen van een veilig en schoon binnenklimaat. Een belangrijke basisbehoefte welke door de komst van COVID-19 alleen maar urgenter is geworden.
Maar allereest even terug naar het begin. FATHolland is ontstaan uit de koker van Qube Event Supplies en Dancestreet uit Vught, 2 gerenommeerde bedrijven in de Eventbranche gespecialiseerd in licht, geluid en video ondersteuning. Met de komst van het Corona virus begin dit jaar zagen wij direct de enorme impact die dit had bij veel van onze partners en klanten en de hang naar veiligheid die dit met zich meebracht. Komende uit een branche met een sterk dienstverlenend karakter zijn wij vastberaden opzoek gegaan hoe wij hierin kunnen bijdrage. Al snel kwamen wij tot de conclusie dat in het bevredigen van de primaire behoefte aan veiligheid een schoon en virusvrije binnen omgeving wel eens essentieel zou kunnen zijn.

 

Veilige Lucht

Onszelf inlezend in deze materie en pratende met experts maakte ons al snel enthousiast om de juiste oplossing te vinden.  Bij de meest voordehand liggende oplossing, ventilatie met filters, liepen wij echter al snel tegen veel nadelen aan zodat wij door gingen zoeken. Dat bracht ons bij ionisatie, een methode die bewezen effectief is in de aanpak van schimmels, bacteriën en virussen. Dat wij uiteindelijk zijn uitgekomen bij onze huidige Italiaanse leverancier, Bioxigen, is eigenlijk niet meer dan logisch gezien de zorgvuldigheid van hun bedrijfsvoering. Alle producten zijn uitvoerig getest door enkele vooraanstaande universiteiten waardoor de bewijslast van de effectiviteit grondig is onderbouw, daarnaast zijn alle apparaten TUV-gecertificeerd. Precies de zorgvuldigheid en professionaliteit die wij zochten om een belangrijk probleem als virusbestrijding aan te pakken. 

 

Toepassingen

Onze producten zijn breed toepasbaar, stekkerklaar en zeer energiezuinig. Van badkamer tot kantoor maar ook winkels, kapsalons of restaurants, voor iedere omstandigheid hebben wij een oplossing. Met de komst van COVID-19 realiseren wij ons dat er de komende jaren in toenemende mate behoefte zal zijn aan hygiënische maatregelen om de verspreiding van ziektes te voorkomen. Wij zien de toepassing van onze producten dan ook veel breder dan alleen nu in dit Corona tijdperk, deze tijd heeft ons doen realiseren dat een veilig binnenklimaat van zeer groot belang is en wij willen met onze producten daar een belangrijke bijdrage aan leveren, nu en in de toekomst. Wij merken inmiddels dat veel ondernemers het een geruststellende gedachte vinden deze veiligheid te kunnen aanbieden aan hun personeel en klanten maar ook in de particulieren markt vinden onze producten reeds hun weg naar onze klanten.  

 

Keurmerk

Om het voor u als gast, klant of personeel duidelijk te maken rusten wij al onze klanten uit met een gecertificeerd luchtzuiveringslabel dat speciaal voor ons ontworpen is. U vindt dit label duidelijk zichtbaar bij de ingang van ieder bedrijf dat met onze producten is uitgerust.